SEKOLAH hospitaliti & pelancongan (SHP)

Sekolah SHP sentiasa mendapat tarikan daripada pelajar–pelajar yang meminati pengkhususan dalam industri hospitaliti seperti pengurusan hotel, seni kulinari dan pengurusan perkhidmatan makanan.

Ramai graduan sekolah ini mudah mendapat pekerjaan dalam bidang berkaitan seperti di hotel, pusat peranginan dan restoran di dalam mahupun luar negara. Terdapat juga graduan yang berjaya mengusahakan perniagaan sendiri seperti restoran, kedai kek dan katering. 

Program-program pengajian yang ditawarkan :

1) Diploma Pengurusan Perhotelan

2) Diploma Seni Kulinari

3) Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan

DIPLOMA pengurusan perhotelan

PROGRAM kypj

Kod Program : D1

No. Rujukan JPT : R2/811/4/0243 (06/25)

No. Rujukan MQA : A6119 

Lulus SPM dengan 3 kredit dalam mana-mana subjek serta lulus Sejarah ; ATAU

Lulus SKM Tahap 3 serta lulus SPM dengan sekurang-kurangnya 1 kredit.

3 tahun termasuk Latihan Industri (L.I)

RM1,750 – RM4,600 per semester

  • Assistant Front Office Manager
  • Asistant Catering Officer
  • Housekeping Supervisor
  • Assistant Restaurant Manager
  • Assistant Hotel@Resort Manager
  • Assistant Marketing Officer
  • Assitant Lecturer
  • Human Resources Executive/Officer

Graduan boleh menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di universiti-universiti tempatan awam dan juga swasta.

*Tertakluk pada terma dan syarat

DIPLOMA seni kulinari

PROGRAM KYPJ

Kod Program : D2

No. Rujukan JPT : R2/811/4/0253 (06/25)

No. Rujukan MQA : A6118 

Lulus SPM dengan 3 kredit dalam mana-mana subjek serta lulus Sejarah ; ATAU 

Lulus SKM Tahap 3 serta lulus SPM dengan sekurang-kurangnya 1 kredit.

3 tahun termasuk Latihan Industri (L.I)

RM1,750 – RM4,675 per semester 

  • Hotel@Resort@Hospital Commis II or  Commis I
  • Catering Businessman
  • Assistant Catering Officer
  • Hospital Kitchen Supervisor
  • Hostel Warden
  • Assistant Hostel Manager
  • Penolong Pegawai Penaksir Cukai
  • Usahawan

Graduan boleh menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di universiti-universiti tempatan awam dan juga swasta.

*Tertakluk pada terma dan syarat

DIPLOMA pengurusan perkhidmatan makanan

PROGRAM kypj

Kod Program : D3

No. Rujukan JPT : R/811/4/0240 (12/24)

No. Rujukan MQA : MQA/FA4414  

Lulus SPM dengan 3 kredit dalam mana-mana subjek serta lulus Sejarah ; ATAU 

Lulus SKM Tahap 3 serta lulus SPM dengan sekurang-kurangnya 1 kredit.

3 tahun termasuk Latihan Industri (L.I)

RM1,750 – RM4,675 per semester 

  • Penyelia Makanan dan Minuman
  • Penyelia Restoran
  • Penolong Pegawai
  • Penyediaan Makanan
  • Pegawai Kualiti Makanan
  • Pegawai Jaminan Kualiti Makanan
  • Penyelia Penjualan
  • Eksekutif Perkhidmatan Makanan

Graduan boleh menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di universiti-universiti tempatan awam dan juga swasta.

*Tertakluk pada terma dan syarat

MOHON ONLINE

PERTANYAAN

EKSEKUTIF PEMASARAN